Suomalaisten televisionkatselu on muuttunut paljon aivan viime vuosina. Televisiota katsellaan monenkokoisilla laitteilla, aina älypuhelimen neljän tuuman näytöstä 80 tuuman älytelevisioon kotona.

Suomalaiset tavoittaa television äärestä ja Suomessa katsotaan enimmäkseen
älytelevisiota isolta ruudulta.

Televisioruudun äärellä vietetään paljon aikaa

Televisiossa on voimaa: se tavoittaa jopa 83 prosenttia suomalaisista viikoittain. Finnpanelin tuoreet tv-tilastot kertovat, että suomalaiset viihtyivät vuonna 2023 television ääressä todella hyvin: televisiota katsottiin keskimäärin 3 tuntia 31 minuuttia päivässä, josta valtaosa
(2h 28min) vierähti tv-kanavien parissa. Nykypäivänä, kun ihmisten ajasta ja huomioista kilpaillaan yhä enemmän, voidaan todeta, että kyse on merkittävästä lohkosta suomalaisten ajankäytössä.

Televisio on vahvasti massamedia.Vaikka tv-sisältöjä katsotaan nykyään monilla eri laitteilla, on isolta ruudulta katselu suosituin kaikissa ikäryhmissä. Tv-talouksien ja vastaanotinten määrä Suomessa on viimeisen kymmenen vuoden aikana lisääntynyt, ja moni panostaa hyvälaatuiseen televisioon.

Katsojat arvostavat laadukasta katselukokemusta. Uusien laitteiden ja online-tv:n käytön lisääntyessä kohdentaminen helpottuu ja mainonnan mahdollisuudet monipuolistuvat.

Vuonna 2023 Suomessa keskimäärin 29 % kokonaiskatselusta
oli muuta kuin lineaarisen tv:n katselua (Finnpanelin TV -mittaritutkimus 2023, 4+, luku sisältää esim. suoratoistopalvelut + muuta tv-ruudulla tapahtuvaa katselua).Total TV vie 38% mediapäivästä

 

mediapaiva_2023

 

vietetty-aika-2023

Lähde: Finnpanel, TV-mittaritutkimus (yli 4-vuotiaat). Muu tv-ruudun käyttö sisältää esim. suoratoistopalvelut, vanhat tallenteet, pelaamisen sekä dvd- ja blueray-katselun.

 

TV:n viikkotavoittavuus eri ikäryhmissä, %

tv-tavoittavuus-2023

Lähde: Finnpanel, TV-mittaritutkimus 2023