Suomalaisten televisionkatselu on muuttunut paljon aivan viime vuosina. Televisiota katsellaan monenkokoisilla laitteilla, aina älypuhelimen neljän tuuman näytöstä 80 tuuman älytelevisioon kotona.

 

Suomalaisten TV:n äärellä viettämä aika on kasvanut. Finnpanelin TV-mittaritutkimuksen mukaan TV-ruutujen äärellä vietetty aika on kasvanut kymmenessä vuodessa yli 30 minuuttia.

Televisioruudun äärellä vietetty aika kasvussa

Vuonna 2020 TV-ruudun äärellä vietettiin jo 3 tuntia ja 37 minuuttia. TV-kanavien sisällön parissa suomalaiset viihtyvät edelleen pitkään, keskimäärin 2 tuntia ja 43

minuuttia päivässä (Finnpanel, TV-mittaritutkimus, 2021. Vuoden katseluluvut päivittyy aina tammikuussa). Muun videon katselu TV:stä, erityisesti suoratoistopalveluiden käyttö, on lisännyt TV-ruutuaikaa viime vuosina.

Videosisällön katselu on kasvanut voimakkaasti myös muilla päätelaitteilla, mutta tähän asti yhteistä mittaustapaa ei ole ollut. Vuonna 2018 Finnpanel, MTV, Nelonen Media ja Yle laajensivat TV-mittaritutkimusta koskemaan myös MTV-palvelun, Ruudun ja Areenan katselua. Vuonna 2020 mukaan tuli vielä D-play.

Mittaus yhdistää tietoa paneeliperheiden online-katselusta ja tv-yhtiöiden videomittauksesta. Suomi on ensimmäisten maiden joukossa raportoimassa yhteismitallisesti eri päätelaitteilta tapahtuvaa katselua ja kokonaiskatselumääriä ohjelmille eri kohderyhmissä. Laajennettua mittausta kutsutaan Total TV -mittaukseksi.

Online-TV:n suosio kasvaa nopeasti, mutta ylivoimainen enemmistö katselusta tapahtuu yhä lineaarisen lähetyksen äärellä. Nämä kaksi katsomisen tapaa eivät kilpaile keskenään ja niitä käytetään eri tavoin.

 

Total_tv_mittaus


Lähde: Finnpanel Oy, TV-mittaritutkimus ja Total-tv-tutkimus

Total TV vie 40 % mediapäivästä


Total-tv-vie-yli-kolmanneksen-mediapaivasta_2

Lähde: Kantarin Mind 2020- tietopankki N=21049 est. 3,8M 15-74v
Total TV = Televisio (YLE, kaupallinen, maksu-tv, netti-tv, maksulliset suoratoisto- ja tilausvideopalvelut) 

 

 

TV:n viikkotavoittavuus eri ikäryhmissä, %

Viikkotavoittavuus_

Lähde: Finnpanel, TV-mittaritutkimus 2021