A
Aikablokki: Aikaväli, jota käytetään mainonnan suunnitteluun ja katselun raportointiin. Esim. prime time (18-24) tai off prime.
Ajassa siirretty katselu (time shifted viewing - TSV): Viivästetysti/ajassa siirretysti tapahtuva katselu. Termi, jota käytetään tv:n katselun raportoinnissa. Kts. myös VOSDAL.
AMR (average minute rating): Kts. keskikatsojamäärä.
Antennitelevisio, antenni-tv: Televisioteknologia, jossa kuva välittyy antenniverkon kautta.
ATV (average time viewed): Katseluun keskimäärin käytetty aika. Ilmoitetaan tavallisesti muodossa min/vrk, min/viikko jne. Kts. myös Katselumäärä.
ATS (average time spent): Katseluun keskimäärin käytetty aika niiden parissa, jotka tavoitettiin (eli niiden jotka katsoivat vähintään 1 minuutin).
AVOD (advertising video on demand): Mainosrahoitteinen suoratoistopalvelu, esim. MTV Katsomo, Ruutu ja Discovery +.
B
Bruttopeitto (GRP = bruttopeitto prosentteina koko väestössä, tai TRP = bruttopeitto kohderyhmässä tai gross impacts): Kampanjan saavuttama kokonaiskontaktimäärä. Ilmaistaan joko GRP-muodossa (bruttopeitto prosentteina koko väestössä) tai TRP-muodossa (bruttopeitto prosentteina kohderyhmässä, engl. gross impacts). Kts. myös opas Tv-matematiikan perusteet.
Brand Lift: Ilmainen työkalu, jolla mitataan mainosten vaikutusta brändimielikuvaan.
Bränditurvallisuus: Huomioidaan mainostamisessa varmistamalla, että brändi ja mainosviestit näkyvät turvallisen ja laadukkaan sisällön yhteydessä.
BVOD (broadcaster video on demand): Kattotermi tv-yhtiöiden tuottamalle laadukkaalle suoratoistosisällölle. Pitää sisällään niin mainosrahoitteisen (AVOD) kuin tilaajamaksullisen (SVOD) VOD:n.
C
CSOV (commercial share of viewing): Kts. Kaupallinen katseluosuus.
CPT/CPM; (cost per thousand/cost per mille): Kampanjakohtainen hinta per tuhat katsojaa, eli paljonko maksaa 1000 henkilön kontaktimäärä halutussa kohderyhmässä. Kts. myös opas Tv-matematiikan perusteet.
CPP (cost per gross rating point) = cost of broadcast schedule (GRPS): Kontaktihinta yhtä GRP- / TRP-yksikköä kohden, joka kertoo hinnan yhden brutopeittoprosentin (rating point) tavoittamiseksi kohderyhmässä. Sama kuin yhden TRP:n hinta. Kts. opas Tv-matematiikan perusteet.
CTV (Connected TV): Kattotermi, jolla viitataan internetiin kytkeytyneillä laitteilla tapahtuvaan katseluun. Esimerkkejä CTV:n soveltamisesta ovat vaikkapa osallistavat QR-koodit. Kts. myös HbbTV ja hybridi-tv.
D
DTH (direct to home): TV:n katselu, jonka vastaanottotapana on oma lautasantenni.
DAI (digital add insertion): Dynaaminen jakelutekniikka, joka mahdollistaa kohdennettavuuden ja jonka avulla videomainoksia voi näyttää lineaarisessa televisiossa sekä suoratoistosisältöjen yhteydessä.
DVB (digital video broadcasting):Eurooppalainen digi-tv-standardi, joka on valittu Suomessa digitaaliseksi lähetysjärjestelmäksi. DVB-tunnusta käytetään myös lisämerkintöjen DVB-T, DVB-C ja DVB-S kanssa.
E
EPG (electronic programme guide): Sähköinen ohjelmaopas
Estimaatti (viewers, rating): Keskikatsojamäärä (1000 katsojaa) yhdelle minuutille. Pidemmälle aikajaksolle estimaatti on minuuttiyleisöjen keskiarvo.
F
Finnpanelin tv-mittaritutkimus: Toimii tv-katselun sekä mainonnan ostamisen ja myymisen tunnuslukujen tuottajana Suomessa. Tv-mittaritutkimus on myös osa Finnpanelin Total TV -mittausta.
Frekvenssi: Kts. Toistokontrolli. Lisätietoa myös Tv-matematiikan perusteet -oppaassa.
FTA-kanava (free to air): Maksuton kanava, jonka sisällöt ovat kaikille ilmaisia.
G
GRP (gross rating point): Kanavan, aikablokin, ohjelman tai katkon keskikatsojamäärä suhteessa koko väestöön (keskikatsojamäärä jaettuna väestön koolla ja kerrottuna sadalla). Vrt. TRP.
H
HbbTV (hybrid broadcast broadband): HbbTV on standardi, joka yhdistää tv-lähetyksen ja laajakaistan tuomalla CTV:n ominaisuudet helppokäyttöisesti katsojien saataville.
Hybriditelevisio (Hybrid Broadband TV): HbbTV-standardilla toimiva televisio, joka mahdollistaa esimerkiksi QR-koodien käytön ja osallistumisen erilaisiin äänestyksiin kaukosäätimellä.
Henkinen saavutettavuus (mental availability): Todennäköisyys, jolla ostaja huomaa, tunnistaa tai ajattelee brändiä ostotilanteessa ja valitsee kyseisen brändin muiden sijaan.
Huomioarvo (attention score): Brand recall -tutkimuksissa eli brändin jättämää muistijälkeä selvittävissä tutkimuksisssa käytettävä mittari.
Huomiomittari: Huomiotutkimuksessa tai -mittauksessa käytetty mittari.
Huomiomittaus: Kts. Huomiotutkimus.
Huomiosekunnit (attentive seconds): Yksi huomiotutkimuksen keskeinen mittari, joka kertoo, kuinka monen sekunnin ajan katsoja on huomannut mainosta.
Huomiotalous (attention economy): Ympäristö, jossa kilpaillaan erilaisilla sisällöillä ja palveluilla ihmisten huomiosta. Huomiotaloudessa ihmisten huomio pyritään muuttamaan rahaksi esimerkiksi mainosten avulla.
Huomiotutkimus (attention study): Tutkimus, jolla pyritään selvittämään mediamainonnalla saavutettua huomiota. Tavoitteena on todentaa, kuinka kauan käyttäjä on altistunut eli viettänyt aikaa mainoksen parissa.
HVOD (hybrid video on demand): HVOD yhdistää mainosrahoitteisen suoratoistopalvelun (AVOD Advertising Video on Demand) ja tilaajarahoitteisen mallin (SVOD Subscribtion Video on Demand).
I
Indeksi (index, affinity): Luku, joka kertoo, miten esimerkiksi tv-ohjelmaa katsotaan (määrä tai tavoittavuus) kohderyhmässä verrattuna koko väestöön.
Impressio (ad impression): Mainosnäyttö (engl. ad impression).
Inscreen (myös viewability): Todennettu display-mainosnäyttö.
Instream-mainonta: Videomainos, jota esitetään videosisällön alussa (preroll), keskellä (midroll) ja sisällön päätyttyä (postroll).Todennettu display-mainosnäyttö.
ITV (internet-tv): Kts. Online-tv
IPTV (internet protocol television): Internet-pohjainen tv-ohjelmien lähetystapa, joka mahdollistaa esimerkiksi vuorovaikutteisten tv-ohjelmien jakelun.
Iso ruutu (Big Screen): Käytetään yleisesti televisiosta, kun verrataan pieniin katselulaitteisiin, kuten tabletti tai puhelin.
J
—
K
Kaapelitelevisio: Televisioteknologia, jossa kuva välittyy kaapeliverkon kautta.
Kampanjan kokonaiskontaktit: (gross impacts): Kaikkien niiden mainoskatkojen yhteenlaskettu keskikatsojamäärä (tuhansina tai GRP/TRP:nä), joissa kampanjaan kuuluvaa TV-mainosspottia on esitetty. Katkojen keskikatsojamäärät lasketaan yhteen joko valitussa kohderyhmässä (TRP tai tuttavallisemmin ”terppi”) tai koko väestössä (GRP).
Katko: Kts. Mainoskatko
Katseluminuutti (time of viewing): Koko väestön tai kohderyhmän edustajan katseluun keskimäärin käyttämä minuuttimäärä (engl. time of viewing).
Katselumäärä: Katseluun keskimäärin käytetty aika. Katselumäärää mitataan minuuteissa (1 min pienin yksikkö) Kts. myös ATV / ATS.
Katseluosuus: (share of viewing): Ohjelman katseluosuus kertoo, kuinka moni tv:n katsojista katsoi keskimäärin juuri kyseistä ohjelmaa. Kanavan katseluosuus lasketaan kanavan jakamalla kanavan katseluminuutit tv:n katseluminuuteilla. Kanavien katseluosuuksia ilmaistaan esim. koko vuorokauden, prime timen tai tietyn tunnin osalta.
Katsomisintensiteetti: Ohjelmatasolla esitettävä prosenttiluku, joka kertoo, kuinka suuren osuuden katsojat todellisuudessa ohjelmasta katsoivat.
Kaupallinen katseluosuus: Kaupallisen tv-kanavan (tai niiden yhdistelmien) osuus kaikkien kaupallisten tv-kanavien kokonaiskatselusta. Eli esim. Nelosen saamat katseluminuutit jaettuna kaikkien kaupallisten tv-kanavien katseluminuuteilla.
Keskikatsojamäärä: (average minute rating, AMR): Minuuttiyleisöjen keskiarvo (tai kokonaisminuutit jaettuna ohjelman kestolla). Ilmoitetaan tuhansina (000) tai suhteessa kohderyhmän kokoon (TRP).
Keskimääräinen toisto: (average frequency, AvgFreq): Laskennallinen luku, joka kertoo, kuinka monella kampanjan kohderyhmään kuuluvalla on mahdollisuus kohdata mainos. Keskimääräinen toisto saadaan, kun lasketaan yhteen ohjelman peitto per päivä per spotti. Kts. myös OTS.
Kontakti: Televisiossa mainosspotin kontakti on kyseisen mainoskatkon keskikatsojamäärä (tuhansina tai TRP:nä). Tv-mainonta ostetaan ja takuutetaan kontakteissa. Kts. myös Mainoskatkon keskikatsojamäärä.
Kohderyhmä: Väestöryhmä, jonka katselua tms. analysoidaan. Mainonnassa kohderyhmä on se joukko, jonka huomiota ostetaan, myydään ja raportoidaan.
Kokonaiskatselu (consolidated viewing): Lopullinen katselumäärä, joka on kertynyt lähetyspäivältä ja sen jälkeisiltä 7 vuorokaudelta. Tämän jälkeen katselua ei enää kerry katkolle, ohjelmalle tai kanavalle, vaan se ohjautuu muuhun ruudun käyttöön.
Konversioprosentti: Se osuus kohderyhmästä, jotka täyttää kohderyhmälle asetetun tavoitteen. Jos tavoitteena on esimerkiksi saada kohdeyleisö klikkaamaan tiettyä linkkiä, konversioprosentti kertoo, kuinka suuri osuus kohdeyleisöstä on linkkiä klikannut.
Kustannus per GRP/TRP: Kts. CPP (cost per point)
Kustannus tuhatta kontaktia kohti:Kts. CPT / CPM (cost per thousand / cost per mille)
L
Lineaarinen televisio: Televisiolähetys, joka lähetetään kaapeliverkon, antenniverkon tai satelliitin (mutta ei siis internetin) välityksellä. Lineaarista televisiota katsotaan ajoitettuna televisiosta livehetkenä tai takautuvasti. Vrt. Suoratoistopalvelu.
Live-katselu (live viewing): Katselu ohjelman lähetyksen aikana. Termi, jota käytetään tv:n katselusta raportoitaessa. Termi, jota käytetään tv:n katselua raportoitaessa.
Live-tv: Kts. suora lähetys
Lopulliset luvut (consolidated): Kokonaiskatselusta kertova luku, joka on kertynyt lähetyspäivältä ja sen jälkeisiltä 7 vuorokaudelta. Ns. virallinen valuutta. Termi, jota käytetään tv:n katselua raportoitaessa.
Lähetysaika: Tv-yhtiöiden lähetyspäiväkirjoissa määritelty aikaväli, jolloin nimetty ohjelma lähetetään.
M
Mainonnan näkyvyys: Mittari, jolla mitataan mainonnan näkyvyyttä (engl. viewability) käyttäjän ruudulla. Mainos on näkyvä (viewable impression), kun sen pinta-alasta näkyy tietty osa käyttäjän ruudulla tietyn aikaa. (Lähde: IAB Finland)
Mainoskatko: Ohjelman katkaiseva tauko lähetysajassa, jossa mainokset esitetään (eng. commercial break).
Mainoskatkon keskikatsojamäärä: Mainoskatkon minuuttiyleisöjen keskiarvo. Ilmoitetaan joko tuhansina (000) tai suhteessa kohderyhmän kokoon (TRP).
Mainosrahoitteinen: Ohjelmaa tuotetaan mainostajien rahoituksella.
Mainosnäyttö: Yksittäinen mainoskatkon mainospaikka. Kampanjan mainosnäyttöjen määrä kertoo, kuinka monta kertaa mainosta on kaiken kaikkiaan näytetty.
Mainosspotti: Ohjelmaa tuotetaan mainostajien rahoituksella.
Maksukanava: Erikseen tilattava maksullinen televisiokanava, kuten C More, Ruutu+ ja Viasat. Kts. myös kanavakortti.
Massamedia: Kattotermi joukkotiedotusvälineille (erityisesti televisio, radio ja lehdistö) jotka viestivät yksisuuntaisesti monelle vastaanottajalle.
Minuuttiyleisö (minute audience): Yhden minuutin katsojamäärä. Pienin mittaritutkimuksen tuottama yksikkö, josta muodostuu yhdessä lähetystietojen kanssa ohjelmien katselumäärät.
Mainosten lyhytaikainen myyntivaikutus: Suhde niiden välillä, jotka ovat tehneet ostoksen mainoksen vaikutuksen alaisena, ja niiden, jotka ovat tehneet ostoksen muista syistä.
Moninäyttökatselu: Erilaisten laitteiden, kuten kännykän ja tietokoneen, käyttö yhtä aikaa tv-katselun ohessa (engl. multiscreen viewing, second screen viewing).
N
Net fraction: Kts. Katsomisintensiteetti
Nettivideo: Mikä tahansa nettiin ladattu ja sieltä katsottavissa oleva video, esimerkiksi YouTubessa tai Vimeossa.
Nettopeitto/nettotavoittavuus (net reach): Kampanjan saavuttamat nettokontaktit (engl. net reach), eli vähintään yhden spotin kampanjasta nähneet/kuulleet. Voidaan myös käyttää kuvaamaan sitä, montako kohderyhmään kuuluvaa yhdellä medialla tai mediayhdistelmällä on tavoitettu. Ilmoitetaan tuhansina (000) tai osuutena kohderyhmästä (%).
Näyttötiheys: Kts. Toisto
O
Off-prime: Parhaan katseluajan ulkopuolinen katseluaika. Vrt. Prime time.
Ohjelma: Kanavan ohjelmavirran tai ohjelmatarjooman yksittäinen esitettävä kokonaisuus (engl. TV programme). Kaupallisilla kanavilla ohjelmaan sisältyvät myös sen lomassa olevat mainoskatkot.
Ohjelman kokonaiskeskikatsojamää: Ohjelman jakson eri esityskertojen keskikatsojamäärät, tallennekatselu ja online-tv-katselu yhteenlaskettuna.
Ohjelmakirjasto: Ohjelmakirjasto on kuukausimaksullinen sisältökokonaisuus, jossa maksetaan rajattomasta sisältöjen käytöstä kiinteää hintaa. Kts. myös Suoratoistopalvelu.
Ohjelmakortti: Kts. Kanavakortti.
Ohjelmasponsorointi: Sponsori tukee rahallisesti esitettävää ohjelmaa. Yleensä brändi mainitaan ennen ja/tai jälkeen mainoskatkon. Kts. myös Tuotesijoittelu.
OLV (online video): Internetissä katsottava video.
Online-tv: Kts. suoratoistopalvelu
OTS (opportunity to see): Laskennallinen luku, joka kertoo, kuinka monella kampanjan kohderyhmään kuuluvalla on mahdollisuus kohdata mainos. OTS lasketaan jakamalla kampanjan TRP-summa (määrä) kampanjan nettopeitolla (tavoittavuus). Kts. myös Keskimääräinen toisto.
OTT ( over the top): Internetin välityksellä toimiva tv-palvelu tai laite. OTT-palveluja ovat esim. Elisa Viihde, Netflix ja HBO Nordic. Kts. myös suoratoistopalvelu ja CTV.
Outstream-mainonta (in page): Videomainos, joka esitetään muualla kuin videosisällön yhteydessä.
P
Paluukanava: Digi-tv-tekniikkaan liittyvä järjestelmä, joka mahdollistaa vuorovaikutteiset lisäpalvelut, kuten osallistumisen äänestyksiin tv:n välityksellä.
Peittoprosentti: Katsojien osuus (%) koko väestöstä tai kohderyhmästä. Kantaluku (=100%) on väestöestimaatti (rating = TVR).
Perustutkimus: TV-taloudet Suomessa -tutkimus. Laaja kirjekysely, jolla kerätään tietoja tv-talouksista Suomessa. Dataa hyödynnetään mm. tv-mittarin paneelin muodostamisessa.
Prime time: Television katselun ”huippuaika”, jolloin katsojia on eniten. Prime time on yleensä klo 18–23 välisenä aikana, mutta ajankohta saattaa vaihdella eri maissa.
Profiili (adhesion): Kertoo paljonko kanavan tai ohjelman katselusta (määrästä) tuli miltäkin kohderyhmältä esim. 60 % naisilta ja 40 % miehiltä.
Päivätavoittavuus (daily reach): Vähintään minuutin yhden päivän aikana katselleet eli tavoitettu yleisö. Voidaan määritellä myös tiukemmin esim. 5 minuuttia yhtäjaksoisesti katselleet.
Premium-video: Ammattimaisesti tuotettua videosisältöä, joka kohdennetaan bränditurvallisessa ja laadukkaassa ympäristössä sitoutuneelle yleisölle.
Päällekkäispeitto: Kertoo, kuinka moni katsoja/kuulija tavoitettiin esim. useammalla kuin yhdellä eri medialla (% tai tuhatta).
Q
—
R
Rating point: Näkemiskertojen määrä, joka vastaa yhtä prosenttia kohderyhmästä (GRP tai TRP).
RBS-sponsorointi: Ns. kelluva ohjelmayhteistyö, jossa brändin ohjelmayhteistyötunnukset näkyvät tv-yhtiön määrittämien ohjelmien yhteydessä.
Reach (tavoittavuus): Kanavien tavoittavuus (000 tai %), joka määritellään kuinka moni katsoi ohjelmaa vähintään 3 minuuttia yhtäjaksoisesti.
ROI (return on investment): Panos-tuottosuhde, joka kertoo mainonnan tai markkinoinnin kannattavuudesta.
ROS (run of site), läpi sivuston: Samaa mainosta näytetään läpi sivuston.
S
Satelliittitelevisio: Televisioteknologia, jossa kuva välitetään satelliitin avulla.
SEO (search engine optimization): Viittaa verkkosivujen sisältöjen hakukoneystävälliseen suunnitteluun, jotta sivusto näkyy korkeammalla hakutuloksissa.
SEM (search engine marketing): Hakukonemarkkinointia, jolla pyritään parantamaan sijoitusta hakutuloksissa maksetulla mainonnalla hakukoneissa.
SMATV (satellite master antenna TV): Television katselun vastaanottotapana, esim. taloyhtiön yhteinen lautasantenniverkko.
SOM (share of market): Markkinaosuus.
SOV (share of voice): Yhden mainostajan (prosentti)osuus kaikista mediapanostuksista tietyssä kategoriassa tietyllä ajanjaksolla. Mitataan TNS:n keräämästä mediapanostusdatasta.
SOV (share of viewing): Kts. Katseluosuus.
SOV/SOM-indeksi: Mediapanostus suhteutettuna markkinaosuuteen.
Spotti (spot): Yksittäinen mainoskatkon mainospaikka. Spotin hinta määritellään päivämäärän, kellonajan, mainostajan, tuoteryhmän ja tuotteen perusteella.
Spotti (spot): Yksittäinen mainoskatkon mainospaikka (mainosnäyttö). Spotin hinta määritellään mm. kauden/vuodenajan, kohderyhmän tai aikablokin perusteella sekä mainostajan vuosisopimukseen perustuen.
STAS (short-term advertising strength): Kts. Mainosten lyhytaikainen myyntivaikutus.
Suora lähetys: Radio- taio televisiolähetys, jota ei ole nauhoitettu etukäteen, vaan se lähetetään reaaliaikaisena suoraan katsojille.
Suoratoistopalvelu: Ilmainen kuukausimaksullinen sisältökokonaisuus, jossa maksetaan rajattomasta sisältöjen katselusta. Tallenteiden katselua ei ole sidottu lähetysaikaan tai -paikkaan. Suomessa mediayhtiöillä on omat maksuttomat suoratoistopalvelunsa, kuten Yle Areena, MTV Katsomo ja Ruutu. Esimerkkejä maksullisista palveluista ovat Netflix, HBO Max, C More ja Ruutu+, Discovery+-palvelu.
SVOD (subscription/streaming video on demand): Tilaajarahoitteista sisältöä, kuten C More, Ruutu+ ja Discovery+-palvelu.
T
Tavoittavuus (reach): Kanavien ja ohjelmien tavoittavuus ilmaistaan tuhansina tai prosentteina (000 tai %). Kanavien osalta tavoittavuus kertoo, kuinka moni katseli kanavaa vähintään yhden minuutin päivässä/viikossa. Ohjelman kohdalla tavoittavuus kertoo, kuinka moni katseli ohjelmaa vähintään 3 minuuttia yhtäjaksoisesti.
Tavoitettu yleisö (tavoittavuus): Tavoitettu yleisö tv-ohjelman yhteydessä eli vähintään 3 minuuttia yhtäjaksoisesti ohjelmaa katsoneet. Päivä- ja viikkotavoittavuus lasketaan päivän/viikon aikana vähintään minuutin ohjelmaa katsoneista.
Tilaajarahoitteinen: Palvelu rahoitetaan käyttäjien kuukausi- tai vuosimaksuilla.
Tilausvideo: Kts. VOD
Tehokas toisto: Prosenttiosuus kohderyhmästä, joka on altistunut mainonnalle tietyllä toistotasolla, engl. effective frequency, effective reach.
Toisto: Kuinka monta kertaa kohderyhmään kuuluva henkilö näki mainoksen. Vrt. keskimääräinen toisto.
Toistokontrolli: Frekvenssi eli kuinka monta kertaa korkeintaan samaa mainosta näytetään samalle selaimelle tai kirjautuneelle käyttäjälle. Kts. myös opas Tv-matematiikan perusteet.
Total TV: Suomessa mitataan ensimmäisten joukossa koko maailmassa Total TV -katselua, johon sisältyy online-tv ja tv (Finnpanel).
Total TV-mittaus: Sisältöjen katselun mittaus kaikilta päätelaitteilta. Tv-mittaritutkimus laajeni koskemaan myös Yle Areenan, MTV-palvelun, Ruudun ja Discovery+-palvelun katselua aiempaa yksityiskohtaisemmin.
Trendi: Raportoinnissa esitettävä ko. viikon "viralliset" katseluminuutit ja tavoitettu yleisö kanavittain.
TRP (target rating point): Kanavan, aikablokin, ohjelman tai katkon keskikatsojamäärä suhteutettuna kohderyhmän kokoon (keskikatsojamäärä jaettuna kohderyhmän koolla ja kerrottuna sadalla). Kampanjassa TRP kertoo spotin/katkon kontaktit (impacts). Kutsutaan Suomessa myös sanalla "terppi". Toimii tietyissä medioissa (TV, radio) ostovaluuttana.
TSV (time shifted viewing): Kts. Ajassa siirretty katselu.
Tuotesijoittelu: Ohjelmaan on upotettu mainostajan tuote tai logo (engl. product placement). Vrt. myös Ohjelmasponsorointi.
TV-mittaritutkimus: Television katselun mittaus- ja raportointijärjestelmä. Lyhenne TAM = television audience measurement.
TVOD (transactional video on demand): Sarja tai elokuva, joka vuokrataan tai ostetaan kertaveloituksella esimerkiksi internetistä, kuten Apple TV:stä.
TSV (time shifted viewing): Kts. ajassa siirretty katselu
U
—
V
Viewability: Kts. Mainonnan näkyvyys.
Viikkotavoittavuus: Viikon tavoitettu yleisö, eli vähintään minuutin viikon aikana kanavaa, televisiota, videota jne. katsoneet. Engl. weekly reach.
VOD: Video, joka on ladattavissa tai katsottavissa suoratoistona. Suomessa käytetään myös termiä tilausvideo.
VOSDAL (viewed on same day as live): Ohjelmalle lähetyspäivänä ja seuraavan yönä klo 02.00 mennessä kertynyt viivästetty katselu. TV-vuorokausi alkaa 02:00 ja päättyy 01:59:59.
Väestöestimaatti: Väestötilaston mukainen väestömäärä eri kohderyhmille. Engl. population.
W
—
X
—
Y
Yliyönluvut (Live + VOSDAL): Ohjelman lähetyksen aikana tapahtuva live-katselu ja samana päivänä klo 02:00 mennessä kertynyt viivästetty katselu yhteen laskettuna. Termi, jota käytetään tv:n katselua raportoitaessa. Kts. myös Lopulliset luvut.
Yhteismitallisuus (cross media measurement): Eri medioiden käytössä olevien tunnuslukujen saattaminen vertailukelpoisiksi eli yhteismitallisiksi.
Suomessa Total TV -mittauksessa on kyse Total TV -median yhteismitallisuudesta (cross platform measurement). Katso tarkempaa infoa TTVAM -käsittelevistä julkaisuista.
Z
—
Å
—
Ä
Älytelevisio: Internet-yhteyttä hyödyntävä televisio (engl. Smart TV), jossa on internet-selain, sovelluksia jne.
Ö
—
Lähteet:
Digita
Finnpanel (sanasto)
MTV Media (Ota mediajargoni haltuun!)
Screenforce Showroom
Wikipedia