Yritykset käyttävät TV-mainontaa hyvin erilaisiin tarkoituksiin. Toiselle taktinen TV-spotti tuo vipinää alennusmyyntiin, toinen kertoo näyttävällä TV-kampanjalla täysin uudesta brändistä.
Syy TV-mainonnan tehokkuuteen on yksinkertainen. Kuva, ääni ja liike mahdollistavat tarinoiden kertomisen ja tunteisiin vaikuttamisen. Kun kohderyhmää puhutteleva viesti tavoittaa koko kohderyhmän nopeasti, vaikutus on taattu. TV-mainonnan kohdennuksella tavoitat tietyistä aihepiireistä kiinnostuneet kuluttajat niin lineaarisessa TV:ssä kuin online-tv:ssäkin.
Miksi TV-mainonta?
Televisio tavoittaa ja vaikuttaa
Televisiota katselee Suomessa päivittäin 66 prosenttia väestöstä ja viikossa 87 prosenttia väestöstä. Tavoitat kaupallisen TV:n kautta suurimman osan väestöstä joka päivä. Puhelimet ja tabletit tuovat suomalaiset kaupalliset sisällöt yhä tiiviimmin osaksi kuluttajien arkea
Lähde: Finnpanel Oy, TV-mittaritutkimus 2019.
Avain onnistuneeseen kampanjaan
Miten sinun yrityksesi jakaa mainospanostukset? Brittiläinen itsenäinen media- ja markkinointikonsultti Ebiquity tutki 2500 kampanjaa kolmen vuoden ajan. Tulosten perusteella optimaalinen panostus televisiomainontaan on noin 62 prosenttia mediamixistä.
Television taika on sen pitkässä vaikuttavuudessa. Tunteita herättävät luovat toteutukset muotoutuvat osaksi populaarikulttuurin kuvastoa ja sanastoa, jotka elävät jopa kymmeniä vuosia itse mainoksen esityksen jälkeen.
Lähde: Ebiquity, Re-evaluating media
Luotettava ja turvallinen
Televisiomainonnan ostaja saa aina sovitun määrän kontakteja haluamistaan demografisista kohderyhmistä.
Televisiokatselun mittaaminen on luotettavaa ja läpinäkyvää. Suomessa mittaamisesta vastaa Finnpanel, jonka Total TV-mittaus on laajentanut TV-mittaritutkimuksen myös Yle Areenaan, mtv-palvelun, Ruudun ja Dplay:n mittaukseen. Mittaus yhdistää tiedot TV-mittaritutkimuksen paneeliperheistä ja TV-yhtiöiden videomittauksesta luotettavasti ja läpinäkyvästi.
Viime vuosina moni suuryritys on myös havahtunut siihen, että oman brändin mainos näytetään netissä valeuutisten tai vaikkapa ISIS-videon yhteydessä. Turvallinen mediaympäristö takaa, että brändi ei joudu hallitsemattomasti näkyviin arveluttavissa asiayhteyksissä.
Lähde: TV/Ad Nation, 2016, Ipsos Connect/Thinkbox
Korkean tuoton sijoitus
Total TV -mainontaan sijoitettu euro tuo parhaan tuoton Suomessa. Esimerkiksi Gigantille jokainen Total TV -mainontaan sijoitettu euro toi lyhyellä aikavälillä kuusi euroa ja pitkällä aikavälillä 17 euroa liikevaihtoa Suomessa.
TV-mainonnan muistijälki on pitkä, ja se luo myyntiä vielä kauan kampanjan päättymisen jälkeenkin. Mediatoimisto Dagmarin tutkimuksen mukaan televisiomainonta loi myyntiä 99 prosentissa kampanjoista.
TV-mainonta ohjaa tehokkaasti liikennettä hakukoneiden kautta verkkokauppoihin. Dagmarin tutkimuksen mukaan 93 prosentissa tapauksista TV:llä on positiivinen vaikutus verkkotrafiikkiin.
Lähteet: Television vaikuttavuusanalyysi, Screenforce ja Dagmar, 2016. Profitability study, Ebiquity, Gain Theory & Thinkbox. Sellforten tutkimus, case: Gigantti, 2019.
Täydellä teholla liikkuvaa kuvaa
Mediaympäristöllä ja mainoksen kokemisella on väliä. Televisiossa mainos ja kuluttaja kohtaavat laadukkaassa ympäristössä, koko näytöllä (100% kerroista), äänet päällä ja usein vastaanottavassa mielentilassa. Videon kulutukseen on monenlaista tarvetta.
Lähteet: Benchmark Series Think TV Australia ja Karen Nelson-Field.
Vaikutus kestää
TV:ssä mainos nähdään ja muistetaan. Sen vaikutus säilyy paremman näkyvyyden katseltavuuden (eli viewabilityn) ansiosta. Tärkein syy TV-mainonnan huomioarvon ja vaikuttavuuden erinomaisuuteen on se, että TV-mainonnassa käytetään koko ruutua ja pikseleitä on enemmän.
TV-mainokset täyttävät ruudun ja näkyvät 100-prosenttisesti kaikilla päätelaitteilla. Äänet on myöskin aina päällä, joten katsojan huomio tavoitetaan senkin avulla. Mediatoimisto Dagmarin tutkimuksen mukaan TV-mainonnan muistijälki on pisin kaikista medioista.
Australialaisen Benchmark Series -tutkimusohjelman (professori Karen Nelson-Field) mukaan TV-mainonnan muistijälki ja vaikutus ostopäätökseen kestää yhdeksän kertaa kauemmin kuin muilla videoalustoilla (Facebook, You Tube) esitettynä.
Lähteet: Benchmark Series, ThinkTV Australia sekä professori Karen Nelson-Field, 2019. Television vaikuttavuusanalyysi, Dagmar & Screenforce, 2016.
TV on tunnemedia
Liikkuvan kuvan ja äänen yhdistelmä on voimakas ja vaikuttaa syvästi ihmisiin: TV:n äärellä kaikilla päätelaitteilla ollaan hyvässä mielentilassa vastaanottamaan mainontaa ja herättämään tunteita. Thinkboxin Age of Television -tutkimuksen mukaan meillä on 8 tarvetilaa, jotka motivoivat katseluun: rentoutus, keskeytys, lohtu, ajankohtaisuus, kokemus, hemmottelu, halu irtautua arjesta ja tekeminen (esim. ohjevideoiden katselu nikkaroidessa). Ajankohtaisuus ja katselukokemuksen jakaminen nousivat korkealle live TV:n katselussa, kun taas suoratoistopalvelujen parissa rentoutuminen ja irtiotto arjesta olivat kärjessä.
Katselu on usein positiivinen ja monesti jaettu/ sosiaalinen kokemus.
Luova TV-mainos huomataan ja muistetaan. Tarina ja musiikki luovat kestävät tunnemuiston, joka elää ihmisten mielessä jopa vuosien päästä.
Lähde: Thinkbox, MTM, Age of Television, 2018.
FACTS & STATS / FAST FACTS
Televisiota katselee viikossa 87 % väestöstä.
Lähde: Finnpanel Oy, TV-mittaritutkimus 2019
FACTS & STATS / FAST FACTS
Televisiomainonnan optimaalinen osuus mediapanostuksista on 62 %.
Lähde: Ebiquity, Re-evaluating media
FACTS & STATS / FAST FACTS
TV-mainonta on luotetuin mainosmuoto.
Lähde: TV/Ad Nation, 2016, Ipsos Connect/Thinkbox.
FACTS & STATS / FAST FACTS
TV:n ROI oli 71%.
Lähteet: Television vaikuttavuusanalyysi, Screenforce ja Dagmar, 2016. Profitability study, Ebiquity, Gain Theory & Thinkbox.
FACTS & STATS / FAST FACTS
TV-mainonta toi parhaan tuoton Gigantille.
Lähde: Sellforten tutkimus, case: Gigantti, 2019.
FACTS & STATS / FAST FACTS
Mediaympäristöllä on väliä.
Mainonnan näytön kattavuus on Facebookissa 10 %, YouTubessa 30 %, TV:ssä 100 %.
Lähteet: Benchmark Series, Think TV Australia ja Karen Nelson-Field.
FACTS & STATS / FAST FACTS
TV:ssä mainos nähdään ja muistetaan.
TV:n vaikutus kestää 9X kauemmin, kuin sosiaalisen videon.
Lähteet: Benchmark Series, ThinkTV Australia sekä professori Karen Nelson-Field, 2019. Television vaikuttavuusanalyysi, Dagmar & Screenforce, 2016.
FACTS & STATS / FAST FACTS
Rentoutus (26 %) on suurin tarvetila, mikä motivoi TV:n katseluun.
Lähde: Thinkbox, MTM, Age of Television, 2018.
Television mainostuotteet vastaavat eri tarpeisiin
-
Spotti on mainos, jonka pituus voi vaihdella muutamista sekunneista jopa minuutteihin. Sopiva pituus riippuu mainostajan viestistä ja tavoitteesta. Spottimainontaa voi ostaa eri kohderyhmille muun muassa iän, sukupuolen ja kiinnostuksen mukaan.
-
Katkopromootio koostuu isosta määrästä lyhyitä viestejä. Sillä haetaan nopeaa kiinnostuksen herättämistä halutussa kohdeyleisössä. Katkopromootiota voidaan käyttää esimerkiksi spottimainonnan rinnalla lanseerauksen tehostamiseksi ja myyntipiikin saamiseksi.
-
Split Screen näkyy lopputekstien aikana. Siinä mainostajan viesti ja ilme integroidaan jakamaan ruutua lopputekstien kanssa.
-
Tickerit ja overlay toimivat ohjelman aikana aktivoivana viestinä. Tikkeri on myös uutislähetyksistä tuttu, kuvan päälle tuleva kuva tai teksti. Myös muuta brändikuvastoa voi käyttää ohjelman aikana (overlay).
-
Ohjelmayhteistyö yhdistää ohjelman ja brändin arvomaailman tehokkaasti. Ohjelmayhteistyöllä asiakkaan tuotemerkki näkyy toistuvasti valitulle kohderyhmälle, usein koko ohjelmakauden ajan.
-
Tuotesijoittelu on ohjelmayhteistyön perusmuoto, joka räätälöidään mainostajalle. Tuotesijoittelussa näkyvyys on osana ohjelman sisältöä.
-
Promootiot (kanavailme, katkot, jatkuu-tunnisteet) näkyvät osana kanavailmettä muun muassa mainoskatkojen jatkuu-tunnisteina.
Kiinnostuitko? Lataa maksuton oppaamme TV-mainonnan perusteista.
Olemme koonneet oppaan, mistä löydät perustietoja vaikuttavasta TV-mainonnasta. Saat oppaasta ideoita ja inspiraatiota TV:n hyödyntämiseen.
Täytä lomake ja lataa opas!