Pitkään odotettu Screenforce Day järjestettiin muutaman vuoden tauon jälkeen taas 23.5.2023 Helsingin Tennispalatsissa. Tapahtuman kansainvälisiä huippuesiintyjiä saapui kuuntelemaan liki 300 osallistujaa. Teimme tilaisuudesta tiiviin yhteenvedon alle ja jaamme esityksistä pian myös tallenteet Screenforcen kanaviin. Pysy siis kuulolla!

Tapahtuman avasi Screenforcen toiminnanjohtaja Anna Lujanen, joka muistutti, että vaikka mediakenttä ja television katselutavat muuttuvat, tv tavoittaa silti viikoittain 4,5 miljoonaa suomalaista, ja tv-mainonta on Suomessa edelleen erittäin kilpailukykyistä. Kaikille ajankohtaisista tv-luvuista kiinnostuneille suosittelemme Screenforcen tuoretta Kaupallinen televisio Suomessa 2022 -julkaisua. Mikäli mainonta taloudellisesti epävarmoina aikoina herättää ajatuksia, Screenforcelta löytyy vinkkilista myös siihen.

Aamun seuraava tietoisku kuultiin Sanoman Kati Alijoelta ja MTV:n Saku Sahramieheltä, jotka kertoivat Total TV -mittauksesta. Suomi on ollut tv-alan edelläkävijä tuottamalla yhteismitallisia katselulukuja lineaariselle ja digitaaliselle mainoskatselulle. Suomen Total TV -mainonna mittaus hanke (TTVAM) on herättänyt huomiota myös kansainvälisesti. Kerromme Screenforcen sivuilla Total TV -mittausuudistuksesta lisää, kun projekti etenee.  Myöhemmin tulossa on myös koulutuksia aiheeseen liittyen.  

Päivän ensimmäinen kansainvälinen vieras oli Research the Median Richard Marks, joka puhui siitä, mitä mainonnan mittauksesta olisi ylipäänsä hyvä tietää. Marks muistutti, että mittaukseen liittyy paljon avoimia kysymyksiä ja kiinnitti huomion mm. siihen, kuinka tärkeää on mitata laitteiden sijaan ihmisiä. Sillä on nimittäin paljonkin väliä, kuka sisältöjä oikeastaan katsoo ja missä kontekstissa. Marks laati Screenforcen pyynnöstä hiljattain kattavan yleiskatsauksen, jossa hän kertoo videon mittaamisen globaaleista trendeistä. White paper on käännetty suomeksi, ja sen voi ladata Screenforcen sivuilta.

Jellyfishin Tom Roach esitteli seuraavaksi kiintoisan käsitteen nimeltä bothism, joka tulee englannin sanasta both. Roach totesi, että mainontaan liittyy perinteisesti vahva kahtiajako, kun puhutaan mainonnan pitkän ja lyhyen aikavälin vaikutuksista. Todellisuudessa kaikilla markkinoinnin toimenpiteillä on Roachin mukaan vaikutusta sekä brändin tunnettuuteen että lyhyen tähtäimen myyntiin, sillä aina on iso joukko niitä, jotka eivät ole vielä valmiita ostopäätökseen, mutta jotka ovat kuitenkin potentiaalisista ostajia jossain vaiheessa. Roach kannustikin mainostajia kiinnittämään huomiota siihen, kuinka tasapainoilla harkiten lyhyen ja pitkän aikavälin tavoitteiden välillä.

System1:n Jon Evans puolestaan avasi elementtejä vaikuttavimpien mainosten taustalla. Tutkimusten mukaan tehokkaimmat mainokset herättävät positiivisia reaktioita, kykenevät herättämään lyhyen tähtäimen ostohalun ja niissä mainostettava brändi on nopeasti tunnistettava. Aivotoiminnan näkökulmasta kyse on siitä, että tehokkaat mainokset vetoavat erityisesti oikeaan aivopuoliskoon. Ne herättävät esimerkiksi toivon  ja onnellisuuden tunteita ja  haastavat oletuksia.

Evansin jälkeen Screenforce Dayn lavalla kuultiin Thinkboxin tutkimuspäällikkö Matt Hilliä, jonka tuore huomiomittaamiseen keskittyvä white paper on käännetty myös suomeksi ja on ladattavissa Screenforcen sivuilta. Huomaaminen on Hillin mukaan monimutkainen kokonaisuus, sillä siihen kuuluun paljon muutakin kuin vain se, mitä ihminen parhaillaan katsoo silmillään. Huomioon vaikuttaa myös esimerkiksi se, kuinka paljon juuri sillä hetkellä ollaan valmiita keskittymään. Tärkeintä onkin Hillin mukaan hyödyntää maksimaalisesti se huomion taso, joka on saatavilla kuin pyrkiä aina siihen, että saisi jakamatonta huomiota.

Päivän viimeinen puhuja oli Liberty Sky Advisorsin Ian Whittaker, joka toi tapahtumaan vahvaa talousnäkökulmaa. Whittaker totesi, että vaikka pandemia on nyt ohi ja kuluttajat hakevat elämyksiä korvaamaan menetettyä aikaa, inflaatiolla on kuitenkin vaikutusta ostopäätöksiin. Whittaker myös muistutti mainostajia siitä, että sisällöt, joista he itse innostuvat eniten, eivät välttämättä ole niitä, jotka kiinnostavat suurta yleisöä. Televisio on yhä resilientti kanava, jonka merkitystä mainostajien ei kannata missään nimessä aliarvioida, totesi Whittaker lopuksi.

Paikan päällä oli lisäksi Extreme Reach, joka hallinnoi Spotgate -palvelua. Muistutimme siitä, että Spotgaten kautta voi nyt myös toimittaa online -videoita tv-yhtiöille. Näin kaikille videoille saadaan uniikki Spotgate -koodi ja mainontaa on mahdollista mitata myös tulevassa TTVAM-mittauksessa.

Kiitoksia kaikille, jotka tulivat paikan päälle!

Terv. Screenforce Finland.

Esitykset:

Giving attention a little attention - Matt Hill, Thinkbox    

The picture is brighter than you think - Ian Whittaker, Liberty Sky Advisors

 

Kuvat:  Iida Salenius

Picture of Screenforce

Screenforce

Olemme suomalaisen kaupallisen television puolestapuhuja, joka on perustettu vuonna 2016. Meidät perustivat MTV, Sanoma Media Finland, Warner Bros. Discovery ja Disney. Olemme television tekijöiden ja hyödyntäjien yhteisö. Tavoitteemme on jakaa tietoa television vaikuttavuudesta mainosmediana ja edistää koko alan hyvinvointia Suomessa. Teemme tiivistä yhteistyötä kansainvälisissä verkostoissa, esimerkiksi muiden maiden Screenforcejen, egta:n ja Global TV Groupin kanssa.

Lue lisää aiheesta

ikoni-liity-postituslistalle

Haluatko ajankohtaiset uutiset sekä tiedon tapahtumista ja koulutuksista suoraan sähköpostiisi?

Liity postituslistalle!